2012: Az átalakulások mozgalmas esztendeje a magyar sportban

2012: Az átalakulások mozgalmas esztendeje a magyar sportban

2012. 12. 17.
Megosztás

A magyar sportkrónika idei fejezetének legszebb és leginkább olvasmányos sorai Londonban íródtak, de az idehaza a pályán kívül történt események is bőségesen szolgáltak érdekfeszítő témákkal.

A tisztújítások fejleményeként, de azoktól függetlenül is fontos posztokon következtek be várt és váratlan személycserék, de a klub-, az edző-, sőt, még az ország-váltásokból is szép számmal akadt. Emellett gyökeresen átalakult a magyar sport irányítása is. A T-Mobile Sporthír Szolgálat munkatársa a teljesség igénye közül ezek a fontos események között válogatott és készített összefoglalót.

  • A nyári játékok után elvesztette államtitkári tisztét az Emberi Erőforrások Minisztériumában Czene Attila, az olimpiai bajnokból lett sportvezető, helyét a sportpolitikáért felelős államtitkárként Dr. Simicskó István, a honvédelmi tárca korábbi parlamenti államtitkára foglalta el. Czene ugyanakkor főigazgatóként vehette át a Nemzeti Sport Intézet irányítását.

  • A MOB októberi elnökségi ülésén azonnali hatállyal megszüntették Molnár Zoltán megbízatását, aki 2001-től a Magyar Olimpiai Bizottság ügyvezető igatójaként, 2009-től pedig a szervezet főtitkáraként tevékenykedett. Ez utóbbi posztjának betöltésével Szabó Bence kétszeres olimpiai bajnok kardvívót bízta meg az elnökség, aki addig a MOB sportigazgatójaként munkálkodott.

  • Szabó Bence megüresedett székét 2013 januárjában Fábián László olimpiai, világ- és Európa-bajnok öttusázó foglalhatja el, akinek a feladata a jelenleg 22 tagú sportigazgatóság irányítása lesz.

  • Három olimpiai győzelemmel fémjelzett szövetségi kapitányi tisztétől búcsúzva vállalta az elmúlt hétvégén az újabb megmérettetést egykori kétszeres olimpiai bajnok játékosával, Gergely Istvánnal szemben Dr. Kemény Dénes, minden idők egyik legeredményesebb magyar szakvezetője. A póló professzora nem csak, hogy maradt a sportága kötelékében, hanem megválasztott elnökként - négy évre szóló megbízatással – annak első embere lett. Még nem tudni, hogy ki válthatja a megüresedett szövetségi kapitányi poszton, de nagy a valószínűsége annak, hogy eddigi segítőtársa, illetve a London után átmenetileg már „kormányzó” Benedek Tibor, háromszoros olimpiai bajnok, világ- és Európa-bajnok lesz a befutó.

  • A számára és a szurkolóinak is csalódást okozó londoni olimpiai szereplése után hátat fordított klubjának, az EDF DÉMÁSZ Szegednek Dusev-Janics Natasa, és nem csak az egyesületének, hanem Magyarországnak is, amelynek színeiben 2002-től három olimpiai aranyérmet nyert, valamint 18 világbajnoki és 17 Európa-bajnoki győzelmet aratott. Natasa – ha újabb fordulat nem következik be - Szerbiában folytatja a pályafutását, miként eddigi magyar vetélytársa Benedek Dalma is.

  • A Natasát és vele együtt Kovács Katalint, Kozák Danutát, Szabó Gabriellát, Benedek Dalmát és még sok nagy női és férfi versenyzőt a csúcsra juttató Fábiánné Rozsnyói Katalin sértetten hagyta el az MTK-t, majd az Év Edzőjének hat alkalommal is megválasztott szakember úgy döntött, hogy a következő négy esztendőt a Vasasban tölti el. Több élversenyző követte a piros-kékekhez, így például a londoni ezüstérmes kajak négyesből Tóth Dávid, Kulifai Tamás és Pauman Dániel.

  • Ugyancsak a Vasasban örvendezhetnek annak, hogy a klub ajánlatát elfogadva itt folytatja versenyzői pályafutását az Egyesült Államokból hazatért Hosszú Katinka. A sokoldalú és még csak 23 esztendős úszónővel igazán jó „boltot” csinált a régi nagy sikerek felelevenítésére vágyó egyesület, amit mi sem bizonyít jobban annál, hogy Katinka az őszi Világkupa sorozaton 39 (!) győzelmet aratott, majd az elmúlt hétvégén az isztambuli rövid pályás világbajnokságon – ahol mind az öt számában érmet nyert, köztük két aranyat – a legjobb női versenyzőnek bizonyult!

  • Egyesületet váltott az újdonsült olimpiai bajnok úszó Gyurta Dániel is, akinek a választása az Újpesti Torna Egyletre esett. Vele együtt hagyta el a Jövő SC fedélzetét és csatlakozott a lila-fehérek kötelékéhez mestere Széles Sándor, valamint az öccse, Gergely is, akik ezzel a tornász olimpiai bajnok Berki Krisztián klubtársai lettek.

  • Sok minden változott a hazai kézilabdázás berkeiben is. Hazatért Barcelonából a világ legjobbjai között emlegetett Nagy László, akinek a tudásából az első számú hazai klub, az MKB Veszprém profitálhat. A magyar bajnokcsapat kispadjáról felállt Mocsai Lajos, akinek addig klubedzőként, illetve a férfi válogatott szövetségi kapitányaként kettős elvárásnak kellett megfelelnie. Veszprémben a váltóbotot a spanyol Carlos Ortega vette át Mocsaitól, akinek az irányításával sorozatban hét BL győzelmet sikerült begyűjteni és már ezzel bebiztosítani a továbbjutást, méghozzá a lehető legjobb pozícióban…

  • Több magyar válogatott szövetségi kapitányával is szerződést bontottak a közelmúltban, így a jégkorongozóknál Kevin Primeau, a férfi kosárlabdázóknál pedig Rátgéber László kényszerült távozásra.

  • Korszak zárult le a magyar vívósportban, miután az eddig kormányzó testület, élén Erős János elnökkel leköszönt, és helyére Csampa Zsoltot választották meg. Nem sokkal később Füleky András ügyvezető igazgatótól is elbúcsúzott a szövetség, akinek a székébe a BSE-ben a sportigazgatói posztot betöltő Polgár Pál ülhetett.

  • Önként távozott viszont a Magyar Kajak-kenu Szövetségből Schmidt Gábor főtitkár, aki a sikersportágat elhagyva a Nemzeti Sportközpontokban kapott főigazgató-helyettesi megbízatást. Helyére három jelölt közül Dr. Ábrahám Attila olimpiai bajnokot választotta ki a szövetség vezetősége.

  • Teljesületlenül maradt személyes kívánsága miatt hagyja el az év végén a Honvéd kajak-kenu szakosztályát Kozák Danuta, a londoni olimpiai játékok kétszeres aranyérmese, akinek a számára elfogadhatatlan volt, hogy az egyelőre edzői képesítés nélküli vőlegénye nem kapott állást a szakosztályban. Danuta titokban tartja a következő egyesületének a nevét, ahol bizonyára továbbra is ragaszkodni fog ahhoz, hogy a kedvese legyen a mestere.

  • A Honvéd és az ország elhagyására készül Csipes Tamara, Danuta eddigi klub- és vetélytársa. A 2011-ben az Év Sportolónőjének megválasztott versenyző úgy gondolja, hogy a messzi Ausztráliában nyugalmasabb lesz élete, akár a versenyzés nélkül is.

  • Kovács István, a Domino Honvéd egykori sikereinek a kovácsa viszont a hazatérők táborába tartozik, aki eddig a román vízilabda válogatott felkészülését irányította és nem is kis sikerrel, most pedig a Szolnok régi és új játékosaiból szeretne még jobb csapatot építeni.

  • Két nap leforgása alatt két felelősségteljes megbízatást kapott az öttusázóként világ- és Európa-bajnoki győzelmeket arató, olimpiai ezüstérmes Balogh Gábor, akit előbb a Magyar Öttusa Szövetség alelnökének, majd egyedüli pályázóként, de közfelkiáltással a Magyar Diáksport Szövetség elnökének választottak meg. A „diákoknál” Balogh azt a Deák Györgyöt követte, aki húsz évig áll a szövetség élén.

  • Az olimpiai bajnok Vörös Zsuzsannát, aki utolsó nagy sikerét éppen Balogh Gáborral együtt 2006-ban a budakalászi Európa-bajnokságon érte el, az Alba Volán SC öttusa szakosztálya szakmai igazgatójának nevezték ki és ezzel teljessé vált a visszatérése szeretett sportágába.

  • Új szakmai igazgató kezdte meg a tevékenységét a Magyar Atlétikai Szövetségben is. A megbízatást Spiriev Attila, a világhírességeket képviselő menedzser, a sportág legnagyobb adatbázist kezelő internetes portálját működtető cég tulajdonosa és ügyvezetője kapta.

  • Új dékán mutatkozott be a Semmelweis Egyetem testnevelési és sporttudományi karának élén Dr. Radák Zsolt személyében, aki a lemondott Tóth Miklóstól vette át a váltóbotot.

  • Végül, de nem utolsósorban: az év elején alapvetően megváltozott a magyar sport irányításának és a források elosztásának a rendszere. Az addig működő civil irányító testületek megszűntek, illetve a MOB jelentősen megnövekedett szervezetébe integrálódtak. Ezt a folyamatot megelőzte a MOB alapszabályának a módosítása, amelyet követően a Magyar Olimpiai Bizottság a hazai sport „parlamentjeként”funkcionál, állami feladatokat is ellátó, központi szerepet betöltő civil sportszervezetként. Miközben az egyes tagozatokat képviselő új alelnökök kaptak megbízatást, Borkai Zsolt elnököt elsöprő többséggel újraválasztották.

És a felsorolást még hosszasan folyatni lehetne…

(Forrás: T-Mobile Sporthír Szolgálat – Szalay Péter)