Kozák Danuta ismét behúzta az egyest

2015 már Rióról szól a kajak-kenu sportban

2015. 02. 23.
Megosztás

Teljes erőbedobással már Rió jegyében készül a magyar kajak-kenu válogatott, hiszen augusztus 19-23-ig Milánóban rendezik az idei világbajnokságot, mely a legfőbb kvalifikációs esemény a 2016-os ötkarikás játékokra. Az olimpiai kvóták nagy részét itt osztják szét: női és férfi K4-ben például mind a 10-10 riói hajókvóta gazdára talál, továbbá a K2 (női és férfi) és C2 számok első hat helyezett hajói is versenyezhetnek majd Brazíliába a festői szépségű Rodrigo de Freitas tavon (a teljes 246-ból 104 férfi és 67 női beülő sorsa dől majd el idén augusztusban).

Az olaszországi világbajnokságon összesen 18 kvótát szerezhet egy nemzet, a magyarok négy évvel ezelőtt 14-et szereztek, ám a válogatott célkitűzése most ennél többet teljesíteni.

„16 kvótával már mondhatnánk, hogy jól sikerült a kvalifikációs év” - mondta Storcz Botond szövetségi vezetőedző.

„Ennek megfelelően a válogatóversenyek is a kvalifikációnak vannak alárendelve. Ha valaki megnyer egy versenyszámot, nem biztos, hogy egyenesen abban is indult a vb-n, hiszen egy versenyző csak egy kvótát szerezhet. Mindenképp oda kell figyelnünk, hogy ne legyenek átfedések.”

Június 7-9. között, az Európa Játékokat közvetlenül megelőzve zajlik az első válogatóverseny, majd július 17-19-ig a második. Azok a sportolók, akik a kvalifikációs vb-re készülnek nem indulnak az előrehozott Eb-n, Csehországban a fiatal tehetségek próbálhatják ki magukat májusban.

A válogatott nagy része külföldi helyszíneken készül a kiemelten fontos szezonra, a szövetségi edző elmondta, hogy a sportolóknak szabadon volt lehetőségük a nekik legjobban megfelelő edzőtáborok kiválasztására.

„A floridai Tampától kezdődően, Dél-Afrikán át, Abu-Dzabiig bezárólag edzenek versenyzőink. Természetesen ezekre a meleg égövi helyszínekre nem kirándulni, világot látni mennek, hanem kemény munkát végezni. A már megszokott, jól bevált helyszíneken – így Portugáliában és a spanyolországi Sevillában is sokan készülnek.”

Szabó Gabrielláék Floridába utaznak, Kovács Katalin és a Vasas kajakosai Abu-Dzabiban, míg Tótka Sándorék Dél-Afrikában, Dombi Rudolfék pedig Sevillában edzőtáboroznak majd.

Női kajakosaink számára a riói ötkarikás játékokra hat kvóta megszerzése a cél.

„Felelős vezetőként az a feladatunk, hogy a realitásoknak megfelelően a maximális kvótaszám elérését tartsuk szem előtt, semmiféleképpen sem adódhat az a helyzet, hogy kényszermegoldást kelljen alkalmaznunk” – magyarázta a vezetőedző.

„Hazai vizeken is meglehetősen nagy csata várható a válogatók során, hiszen rendkívül erős a válogatottunk, mintegy nyolc versenyzővel számolunk az olimpiai számokra.”

Két kajakos Tótka Sándor és Dombi Rudolf

A szezon a leghamarabb azon férfi kajakosoknak kezdődik, akik 1000 méteren párosban szeretnék képviselni a magyar színeket a különböző világversenyeken, hiszen az ő számukban már májusban lezárul a válogatás.

„Úgy gondolom, hogy a sikerhez a nagy mennyiségű kilométergyűjtés és a határozott, kemény munka az út” – mondta Dombi Rudolf, aki a napokban kezdi meg sevillai edzőtáborozását.

„A korai formaidőzítés miatt mi már tavaly ősz óta edzünk, jó adag munka van bennünk. Boros Gergellyel már a hajótesztelésen is túl vagyunk, nem a mostani sevillai első vízre szállással indul számunkra a felkészülés.

A páros válogatójának korai időpontja azt a célt szolgálja, hogy akinek nem sikerül kvalifikálnia, az még kipróbálhassa magát, odaérhessen a négyesben, illetve egyéniben.

London olimpiai bajnokának arra az esetre is meg van az elképzelése, ha K2-ben nem sikerülne a legerősebbnek bizonyulni a hazai mezőnyben.

„Engem mindig foglalkoztat, hogy egyesben milyen eredményt tudnék elérni az itthoni válogatón, egyszer már sikerült nyernem. Jelenleg egy átalakult mezőny van, kíváncsi lennék rá, hogy itt mire vagyok képes – most az az érzésem, hogy lehetnék én a legjobb, de ez úgyis kinn a pályán dőlne el. Jó eredményekkel a hátunk mögött a négyesbe is beférnénk, kérdés, hogy a többiek, hogyan teljesítenek, tehát bármi lehetséges. Elsősorban a párosban gondolkodunk, 1000m-en szeretnénk megnyerni a válogatót, de nagy csatára számítunk.”

A tavalyi év eredményei alapján hat olimpiai kvótát gyűjtöttek volna a férfi kajakosok – mindet a hosszabbik távon. A vezetőedző szerint idén meg van az esély, hogy 1000 méteren hetet szerezzen a csapat, tehát a táv minden számában sikeres legyen. A rövidebb, 200 méteres távon az elmúlt két évben nem végzett kvótát érő helyen magyar versenyző, viszont 2014-ben a váltó számban diadalmaskodott férfi csapatunk a vb-n. „A váltó aranyérme kettős képet mutat, hiszen ha itt képesek vagyunk a világ legjobb sprintereit megverni, akkor nekünk valóban kell, hogy legyen esélyünk, hogy Milánóban egyesben vagy párosban olimpiai kvótát szerezzünk” – foglalta össze Storcz Botond.

Férfi kenuban négy megszerezhető hely van, a vezetőedző szerint a realitásnak megfelelően ebből három meg is lesz a világbajnokságon.

„Ugyan ha kicsit kevesebb, de a negyedik kvótáért is van esélyünk harcba szállni 200m egyesben, ismerjük a versenyzői körünket, hogy itt kik járhatnak sikerrel"- magyarázta a szakvezető. „A felnőtt versenyzők mellé még Hajdu Jonatán csatlakozott, aki tavaly nyáron két ifi vb címet nyert Szegeden, de a felnőttek között is érmet szerzett a moszkvai vb-n. Lantos Ádámmal és Nagy Péterrel együtt ők most a 200m-re koncentrálnak majd a világkupákon is. A Mike Róbert-Vasbányai Henrik kettős, illetve Vajda Attila esetében pedig véleményem szerint nem a kvótaszerzés az elvárás, hanem hogy Rióban legyenek életük legjobb formájában."


Kovács Katalin, Baráth Etele és Storcz Botond

Dr. Baráth Etele, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke tömör, de annál egyértelműbb választ adott arra a kérdésre, miszerint véleménye szerint a kajak-kenu 2015-ben is az egyik legsikeresebb magyar sportág lesz-e: „Igen” – felelte habozás nélkül a sportvezető.

(MOB, fotók: Szalmás Péter)