Csernoviczki Éva bronzérmes

A 48 kg-os Csernoviczki Éva megnyerte első mérkőzését, ezzel bejutott a negyeddöntőbe a londoni olimpia cselgáncstornájának szombati nyitónapján.

A nyolcfős magyar dzsúdós csapatból elsőként tatamira szólított tatabányai versenyző ellenfele a pályafutása során eddig mindössze két Világkupa-ezüstöt nyert holland Birgit Ente volt az ExCel központ már kora reggeltől telt házzal üzemelő cselgáncstermében. A tavaly világbajnoki bronzérmes Csernoviczki számított esélyesnek, s ennek megfelelően az első perctől támadóan lépett fel. Sokkal aktívabbnak bizonyult riválisánál, akit többször is földre vitt, de ott Ente sikerrel védekezett. Két perc elteltével a vezetőbíró intette a passzív hollandot, de az összecsapás képe ezután sem változott.

Fél perccel a találkozó vége előtt a továbbra is többet kezdeményező Csernoviczki ismét levitte Entét egy jukót érő akcióval. Ezzel eldőlt a mérkőzés, a hátralévő másodpercekben a holland dzsúdós hiába próbált támadást indítani.


"Nem kockáztattam sokat" - nyilatkozott a meccs után Csernoviczki.
Edzője és egyben édesapja, Csernoviczki Csaba ehhez annyit tett hozzá, hogy nagyon sokat várakoztatták őket az összecsapás előtt, már négy találkozóval előbb szólították őket a fellépésre. 

A 25 éves Csernoviczki következő ellenfele a hozzá hasonlóan Eb-ezüstérmes belga Charline van Snick volt, aki ipponnal nyerte első meccsét a vb-harmadik dél-koreai Csung Jung Eon ellen.

Csernoviczki Éva a negyeddöntőben kikapott belga riválisától , így a vigaszágon folytathatja.
A tavaly világbajnoki bronzérmes tatabányai dzsúdós alig több mint félórát pihenhetett első meccse után, a nyolc között máris várt rá a hozzá hasonlóan Eb-ezüstérmes belga Charline van Snick, aki ipponnal nyerte első fellépését. Az ezúttal kék ruhában szereplő Csernoviczki egy pattogós, gyors ellenféllel találta szembe magát, de nem hagyta kibontakozni, s az első perc kiegyenlített küzdelmet hozott. A folytatásban a magyar cselgáncsozónak több jó támadásindítása is akadt, de pontig nem jutott el. A meccs felénél a bírók megintették a belgát. Csernoviczki továbbra is kézben tartotta a találkozót, ezért is volt váratlan, hogy van Snick egy perccel a vége előtt fojtást kezdeményezett, és ipponnal megnyerte a mérkőzést.
A magyar cselgáncsozónő nagyon elkeseredetten nyilatkozott a vegyes zónában:
 "Úgy éreztem, már megvan a meccs" - mondta, hozzátéve, hogy majdnem elájult, amikor a belga lábával fojtotta.
    
Szerencsére lesz javítási lehetősége, két győzelemmel még a dobogóra is felállhat. Ehhez előbb a kínai Vu Su-gent kell legyőznie, korábban ez már kétszer is sikerült, 2008-ban Hamburgban, és a tavalyi párizsi világbajnokságon is a vigaszági küzdelmek során...

Az első lépést a magyar hölgy megtette hiszen kínai riválisát a vigaszágon végig nagyszerűen küzdve, ipponnal verte.

A 25 éves magyar dzsúdós a bronzéremért a súlycsoport egyik legeredményesebb versenyzője, a világbajnok és kétszeres vb-második, Ázsia-bajnok japán Fukumi Tomoko ellen lépett tatamira, aki eddigi három találkozójukat megnyerte. Fukumi három győzelemmel jutott az elődöntőbe ahol egy győztesnek tűnő meccset elvesztve jutott a bronzmeccsig. A tavaly világbajnoki bronzérmes, a 2008-as pekingi olimpián pedig hetedik helyezett Csernoviczki első találkozóját megnyerte, a negyeddöntőben kikapott, majd a vigaszágon ismét győzött.

Az ExCeL központ cselgáncstermében telt ház, ötezer néző előtt akció nélkül telt el az első két perc. Az összecsapás felénél a japánt megintették a bírók. Egy perccel a vége előtt az ellenfél indított egy támadást, amit Csernoviczki megkontrázott, de a földharcban nem szerzett pontot. Negyvenöt másodperc volt hátra, amikor Csernoviczkit is figyelmeztették. A hátralévő időben nem történt akció, következett a háromperces, az első pontig tartó hosszabbítás, melynek elején a japán nekiugrott Csernoviczkinek, aki azonban jól védekezett. A vezetőbíró ekkor elküldte szőnyeg mellől edzőjét és édesapját, Csernoviczki Csabát, a tatabányai dzsúdós pedig szinte rögtön ezután egy ippont érő dobással kiharcolta a győzelmet.

Csernoviczki Éva a magyar cselgáncssport nyolcadik érmét szerezte, s az ötödik bronzot. Legutóbb húsz éve, az 1992-es barcelonai olimpián állhatott fel magyar dzsúdós a dobogóra.

"Mindenképpen érmet akartam szerezni" - nyilatkozott boldogan Csernoviczki Éva, aki felidézte, hogy a negyeddöntőben elvesztett találkozó után csaknem elájult, és kellett fél óra, hogy jobban legyen.
"Világversenyen bronzmérkőzésen még sosem tudtam japán cselgáncsozó ellen nyerni, nagyon örülök, hogy ez éppen az olimpián sikerült. Az ellenfelem a világranglista-vezető, s korábban még soha nem győztem le. Az indításai nem voltak veszélyesek, az volt a lényeg, hogy magamra figyeljek. A hosszabbításra nem fáradtam el fizikailag, de még inkább kellett koncentrálnom."

A győztes dobásról elmondta, hogy ezt beszélték meg edzőjével, egyben édesapjával, mert az előző mérkőzésen a román versenyző is így győzte le Fukumit.

"Remélem, ez az érem lendületet ad a többieknek is. Nagyon jól sikerült a felkészülésünk, már holnap folytatódhat az éremszerzés" - mondta.

Csernoviczki Csaba elárulta, azért küldték el a szőnyeg mellől, mert nagyon kiabált:
"Azt kifogásoltam, hogy a japán passzív, inteni kellene. De jót tett, hogy elküldtek, Éva plusz adrenalint kapott ettől, és odavágta a japánt."

Női 48 kg-ban a brazil Sarah Menezes, férfi 60-ban pedig az orosz Arszen Galsztyan győzött a szombati nyitónapján.


A döntő után elsők között gratulált az érmes magyar judósnak Borkai Zsolt, a MOB elnöke és Szabó Bence sportigazgató. (fenti kép)

Vasárnap a 66 kg-os Ungvári Miklós lép tatamira a magyar küldöttségből.(Forrás: MTI, judoinfo.hu)

Címlapon

Visszaszámlálás

Nyári Olimpiai Játékok Rio
Már csak
00
nap
van hátra
2016 ITTF Asztalitenisz Európa-bajnokság, Budapest
Már csak
00
nap
van hátra
Vizes világbajnokság Budapest
Már csak
00
nap
van hátra
Nyári EYOF 2017 Győr
Már csak
00
nap
van hátra
Judo Világbajnokság
Már csak
00
nap
van hátra
Téli Olimpia Phjongcshang 2018
Már csak
00
nap
van hátra
Nyári YOG 2018 Buenos Aires
Már csak
00
nap
van hátra

Ajánlott események

Hírlevél feliratkozás

NAIH-74267

Sportnaptár

Olimpiai érmeink

Érmeink a nyári és téli olimpiákon:

168 148 170

Arany fokozatú támogatók

Scitec Nutrition Samsung

Poli-Farbe Magyar Posta Biztosító

Nemzeti Sport Homm Kft.

GE Healthcare Richofit Danubius Hotel Group

Audi Hungaria Puebla

Masped CsoportPöttyös logoHartmann

Partnerek

LBT  

Rendszerinformáció

A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!